Hamarosan elindul a NASA Mars-szimulációja, melynek során négy ember mentális bátorságát fogják tesztelni

2023. június 10.
16.6891
csirkee profilja, adatai
csirkee
A jelenlegi technológia mellett a Marsra eljutni körülbelül hét hónapba telik, ami kemény megpróbáltatás lehet egy legénység számára, hiszen teljesen egyedül lesznek egy űrhajóba zárva, éppen ezért a NASA hamarosan elindítja Mars-szimulációját, melynek során négy embert fognak egy évre egy kis kapszulába zárni.

Június 25-én négy ember be fog költözni egy egész évre egy kis 3D-nyomtatott kapszulába, ahol csak egymásra számíthatnak majd. A szimulált marsi környezetük a NASA houstoni Johnson Űrközpontjának egy nagy hangárjában található, célja pedig az, hogy tesztelje azokat a pszichológiai és társadalmi kihívásokat, amelyekkel a Vörös Bolygó korai látogatóinak kell majd szembesülnie.

A program neve Chapea, ami a Crew Health and Performance Exploration Analog rövidítése. Az önkéntesek természetesen bármikor feladhatják a kísérletet és kisétálhatnak egy ajtón, de a tudósok remélik, senki nem fogja feladni. A NASA reméli, hogy ennek az egyedülálló társadalmi kísérletnek a tanulságai segíthetnek a jövő asztronautáinak. A négytagú legénység szűk helyen fog élni, anélkül, hogy kapcsolatba lépnének másokkal. Képesek lesznek kommunikálni a küldetésirányítóval, de 20 perces késéssel.

Hamarosan elindul a NASA Mars-szimulációja, melynek során négy ember mentális bátorságát fogják tesztelni - 2. kép

A kapszula egy olyan környezetben található, mint a Mars, azaz csak vörös homokot és néhány dombot láthatnak majd az önkéntesek. Hetente több lehetőségük lesz majd kimenni a "szabadba" egy Mars-sétára szkafanderben. Továbbá folyamatosan kapnak majd feladatokat, növényt kell majd termeszteniük, mindezek mellett pedig korlátozva lesz a vízfogyasztásuk.

Hamarosan elindul a NASA Mars-szimulációja, melynek során négy ember mentális bátorságát fogják tesztelni - 3. kép

3 hozzászólás

inkognito

6 hónapja, 1 hete és 4 napja

Ilyen luxusban én is ellennék.

válasz erre

Porthos

6 hónapja, 1 hete és 4 napja

Luxuskecó bakker.

válasz erre

CharlieFirpo

6 hónapja, 1 hete és 5 napja

Azért itt ki lehet bírni.

válasz erre