Hamarosan elérhetővé válhat egy nem mérgező új akkumulátortechnológia

2023. szeptember 18.
14.2561
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ahogy egyre nagyobb az igény az akkumulátorokra, úgy egyre több ilyen gyár épül - többek között hazánkban is -, ám a jelenlegi technológia nagyon veszélyes, ráadásul mérgező is, most ausztrál és kínai kutatóknak sikerült megtalálni a módját annak, hogyan tudják biztonságosabbá tenni a gyártást.
 

Ausztrál és kínai tudósok közös kutatási projektjének köszönhetően hamarosan elérhető lehet egy új típusú akkumulátor, amely biztonságos, hatékony és nem mérgező. A dél-ausztráliai Flinders Egyetem és a kínai Zhejiang Sci-Tech Egyetem kutatói kifejlesztették a világ első vizes alumínium gyökös akkumulátorát, amely veszélyes anyagok helyett vízbázisú elektrolitokat használ.

Az akkumulátor 1,25 V-os stabil kimeneti feszültséget és 110 mAh g?1 kapacitást tud biztosítani 800 cikluson keresztül, minimális károsodással. A stabil gyökök olyan szerves molekulák, amelyeket széles körben használnak különböző szerves akkumulátor-rendszerekben. A kutatók felfedezték, hogy a TEMPO nevű stabil gyök Lewis-sav jelenlétében visszafordítható aránytalanságon megy keresztül, ami lehetővé teszi az alumínium gyökelemek kialakulását.

A kutatók szerint az alumínium-ion akkumulátorokban nagy lehetőségek rejlenek a lítium-ion akkumulátorok alternatívájaként. Mindezek mellett a tudósok azt remélték, hogy tovább optimalizálhatják az akkumulátor teljesítményét, és növelhetik a termelést a jövőbeni kereskedelmi forgalomba hozatal céljából.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hete és 1 napja

Navégre!

válasz erre

Mordorer

2 hete és 2 napja

Wooooooow! Végre valami fejlődés?!

válasz erre

Ronalddo

2 hete és 2 napja

Hát, ideje lenne valami értelmes dologgal előállni...

válasz erre

Kisfaludy82

2 hete és 2 napja

Majd lelobbizzák ezt is, hogy ne kerüljön piacra soha...

válasz erre

Porthos

2 hete és 2 napja

Hát az egy csoda lenne, de tényleg.

válasz erre