Hacker támadás ért két csillagászati megfigyelőközpontot

2023. augusztus 30.
22.3981
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az NFS Nemzeti Optikai-Infravörös Csillagászati Kutatólaboratóriuma (NOIRLab) a közelmúltban arról számolt be, hogy augusztus elsején kiberbiztonsági incidens történt, melynek következtében a laboratórium ideiglenesen leállította a hawaii Gemini North és a chilei Gemini South Teleszkópok működését.

A NOIRLab közleménye szerint jelenleg kiberbiztonsági szakértőkkel dolgoznak azon, hogy kiderüljön hogyan sikerült a hackereknek hozzáférni a csillagászati megfigyelőközpontok eszközeihez. A központ egyelőre nem árult el pontosabb információkat a támadásokról és a vizsgálatok lezártáig nem is szeretnének.

A NOIRLab létesítményeit ért kibertámadások néhány nappal azelőtt történtek, hogy az amerikai biztonsági központ (NCSC) közleményben figyelmeztetett a kutatási központokat és az űrvállalatokat a kibertámadások és a kémkedések veszélyéről. Nem ez az első eset, hogy csillagászati obszervatóriumok kibertámadások célpontjaivá válnak. 2022 októberében hackerek megzavarták a chilei Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) működését, a NASA pedig évek óta küzd hasonló támadásokkal.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 2 hete

****házi mocskok. szomorú smiley

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 2 hete

Ami a neten va, az támadható. Sajnos ez ilyen.

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 2 hete

Mekkora nyomorultak az ilyenek. dühös smiley

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 2 hete

Idióták. szomorú smiley

válasz erre