Gyönyörű fotó érkezett az Orion csillagképről

2022. november 24.
4.0261
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrügynöksége és az Európai Űrügynökség a közelmúltban osztott meg egy friss fotót az Orion csillagképről, melyen az Orion-köd is látható - a kép három különböző teleszkóp képeit egyesítette, melyen születő, élő és haldokló csillagok is láthatóak.

Az új fotó - melyet a NASA tett közzé - egy olyan régiót mutat be, amely magában foglalja az Orion-ködöt is, amit már régóta tanulmányoznak a csillagászok. Itt található egyébként az Orion-öv is, melyet három csillag alkot, valamint Orion kardja, mely az övre merőleges csillagsorozat. A felhőt uraló két hatalmas barlangot óriáscsillagok vájták ki, amelyek akár milliószor több fényt bocsátanak ki, mint a mi Napunk.

Gyönyörű fotó érkezett az Orion csillagképről - 2. kép

A kék fény ezeken a területeken meleg porra utal. A két barlangos régió széle körül a zöldnek tűnő por valamivel hűvösebb, a piros a hideg port jelöli, amely körülbelül mínusz 260 Celsius fok hőmérsékletű. A két üreges rész között narancssárga szálak találhatók, ahol a por lecsapódik és új csillagokat képez. A képről egy részletesebb videó is készült, melyet itt lehet megtekinteni.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Ronalddo

1 napja és 18 órája

Azta.

válasz erre

Kisfaludy82

1 napja és 22 órája

Elképesztő látványt produkál a világűr!

válasz erre

Porthos

2 napja

Uhh ez tényleg gyönyörű!

válasz erre

CharlieFirpo

2 napja és 11 órája

Elképesztő!

válasz erre