Gyönyörű fotó érkezett a NASA Curiosity marsjárójától

2023. június 14.
20.9071
csirkee profilja, adatai
csirkee
Akár egy képeslap, olyan lenyűgöző fotót készített a Marson található Curiosity rover navigációs kameráival még április 8-án, melyen két napszakot - egy reggeli és egy délutáni panorámakép - is láthatunk a Marker Band Valley nevű régióról, amit későbbiekben színekkel dobtak fel a szakértők.

A NASA Cruiosity rovere még 2012-ben landolt a Vörös bolygó felszínén, jelenleg pedig a Gale-kráterben fekvő, 5 kilométer magas Mount Sharp hegy lábánál jár. A színes panoráma képet két külön napszakban készítették az eszköz fekete-fehér kameráival, helyi idő szerint 9:20-kor és 15:40-kor. A délelőtt készült fotó egyes részeihez kéket, a délutáni részeihez pedig sárgát adtak.

Doug Ellison, a NASA JPL munkatársa és a misszió mérnöke elárulta, hogy a képek születésekor tél volt a bolygón, ilyenkor kevesebb a por a marsi atmoszférában, ezért is sikerült ennyire tiszta képeket kapniuk. A fotón egyébként rengeteg dolog látható, többek között két domb, a Bolívar és a Deepdale, a rover nyomai, valamint a Marker Band Valley, ahol a rover egy ősi tó váratlan jeleit fedezte fel.

Gyönyörű fotó érkezett a NASA Curiosity marsjárójától - 2. kép

5 hozzászólás

Mordorer

1 éve, 1 napja

Hát ez tényleg gyönyörű basszus!

válasz erre

Fikarc

1 éve, 1 napja

Azért nem csúnya környezet ez, az a helyzet.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 1 napja

De brutál! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 1 napja

Elképesztő! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 napja

Wooooooow! meglepett smiley Ez nagyon szép!

válasz erre