Gyönyörű felvételt készített a James Webb egy fiatal csillagról

2023. szeptember 16.
18.9151
csirkee profilja, adatai
csirkee
A világűrben számos különös kozmikus jelenség figyelhető meg, ezek közül is az egyik leglátványosabb a Herbig-haro-objektum, melyek az újszülött csillagok körüli világító régiók, amik akkor keletkeznek, amikor a csillagszél vagy az ezekből az újszülött csillagokból kilökődő gázsugarak lökéshullámokat képeznek, és nagy sebességgel nekiütköznek a közeli gáznak és pornak.

A James Webbnek sikerült rögzítenie egy ilyen jelenséget 1000 fényévnyire a Földtől, a Perszeusz csillagképben található energetikai térben. A Herbig-haro 211 (HH 211) névre keresztelt bipoláris sugarat egy protocsillag idézi elő, ami aktívan szívja magába a környező gázt és port, miközben anyagot szór az űrbe, amit a csillagászok bipoláris kiáramlásnak neveznek.

Ezek az anyagok ütköznek a környezetben lévő gázokkal és porral, amitől fényes és színes sugarak jönnek létre. A James Webb űrteleszkópjának nagy felbontású, közel infravörös kamerájának sikerült a jelenségről egy gyönyörű fotót készítenie, melyet a NASA a napokban osztott meg. A HH 211 olyan objektumok csoportjába tartozik, amelyekről ismert, hogy gyorsan fejlődnek, a gázörvények csak néhány évvel az észlelés után tűnnek el, és újak keletkeznek az űr üresnek tűnő régióiban.

Gyönyörű felvételt készített a James Webb egy fiatal csillagról - 2. kép

3 hozzászólás

betyár

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ejha, nagyon komoly látvány.

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Wooooow!

válasz erre

Mordorer

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Uhh ez tényleg gyönyörű!

válasz erre