Gyönyörű felvételeket készített a James Webb a Lófej-ködről

2024. április 30.
25.3141
csirkee profilja, adatai
csirkee
A NASA James Webb űrteleszkópja az eddigi legélesebb infravörös felvételeket készítette a Lófej-ködként ismert objektumról, mely 1300 fényévnyire található a Földtől az Orion csillagképben - ezek a megfigyelések teljesen új megvilágításban mutatják meg ennek az ikonikus ködnek a formáját.

A köd egy összeomló csillagközi anyagfelhőből alakult ki, és azért világít, mert egy közeli forró csillag megvilágítja. A nevét egyébként formájáról kapta, ugyanis úgy néz ki, mint egy lófej, aminek még sörénye is van. A csillagászok úgy vélik, hogy a Lófejnek úgy ötmillió éve lehet hátra, mielőtt teljesen szétesik.

A James Webb új nézete a köd jellegzetes por- és gázszerkezetének tetejének megvilágított szélére összpontosít. A Lófej-köd egy jól ismert fotodisszociációs régió (PDR), ahol a fiatal, nagy tömegű csillagok ultraibolya (UV) fénye többnyire semleges, meleg gáz- és porterületet hoz létre a hatalmas csillagokat körülvevő teljesen ionizált gáz és a felhők között. Az égbolt egyik legjobb régiójának tartják a sugárzás és a csillagközi anyag közötti kölcsönhatás tanulmányozására.
5 hozzászólás

Fikarc

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Woooooow! meglepett smiley Nagyon látványos!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Gyönyörű! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Baromi jól néz ki!

válasz erre

inkognito

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Nagyon jól néz ki. Tényleg olyan mint egy ló

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

De jól néz ki! meglepett smiley

válasz erre