Friss műhold adatok szerint az antarktiszi jégtáblák 74 billió tonna vizet veszítettek 25 év alatt

2023. október 17.
4.3881
csirkee profilja, adatai
csirkee
A globális felmelegedés komoly hatással van a Földre, ezzel együtt pedig a jéggel borított Antarktiszra is, a legfrissebb műholdas adatok alapján az elmúlt 25 évben az antarktiszi jégtáblák 74 billió tonna vizet veszítettek, a kezdeti tömegének több mint 30%-át.
 

Műholdas megfigyelések a jég sűrűségének riasztó csökkenését mutatták ki az Antarktisz jégtakaróin az elmúlt negyedszázadban, ami rávilágít az éghajlatváltozás gyorsuló hatására. Az eredmények 100 000 műholdas radarfelvételből származnak, főként az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel-1 és CryoSat műholdküldetéséből, amelyek azt mutatták, hogy a jégtáblák több mint 40%-a jelentősen csökkent 1997 óta.

A kutatócsoport megállapította, hogy az antarktiszi 162 jégtakaróból 71 térfogata csökkent a vizsgált időszakban. A jégpolcok olvadás mintegy 74 billió tonna friss olvadékvizet bocsátott ki, ami befolyásolhatja az óceánok keringését. A legnagyobb jégveszteséget a Getz Ice Shelfnél találták, amely a legnagyobb antarktiszi jégtakaró, amely 500 kilométer hosszan húzódik a Csendes-Antarktisz partvonala mentén délkeletre.

Nézd nagyban ezt a videót!adatok alapján az elmúlt 25 évben az antarktiszi jégtáblák 74 billió tonna vizet veszítettek, a kezdeti tömegének több mint 30%-át.'>
3 hozzászólás

Ronalddo

4 hónapja, 2 hete és 3 napja

Brutális. szomorú smiley

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 2 hete és 3 napja

Elképesztő adat. szomorú smiley

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 4 napja

Hát ez rohadt szomorú. szomorú smiley

válasz erre