Ennek az extrém forró exobolygónak rothadó tojás szaga lehet

2024. július 09.
6.3921
csirkee profilja, adatai
csirkee
A 63 fényévnyire, a Kis Róka csillagképben található a HD 189733 b elnevezésű exobyolgó, melynek tömege 13 százalékkal haladja meg a Jupiterét, amit még 2005-ben fedeztek fel, most pedig a James Webb űrteleszkóp segítségével közelebbről is megvizsgálták a planétát, amiről kiderült, hogy nem csak pokoli hely, de büdös is.

A HD 189733 b körülbelül 4,8 millió km távolságra kering a csillaga körül, ami a Föld és a Nap távolságának körülbelül 3%-a. A bolygó felszínén a hőmérséklet eléri a 3000 Celsius-fokot, a szél sebessége pedig meghaladja az óránkénti 1000 kilométert, de ez még mindig semmi, hiszen rothadó tojás szag van a planétán, amit egy vegyület okoz.

A tudósok a JWST segítségével észlelték a hidrogén-szulfidot, egy olyan molekulát, amely rohadt tojások bűzét árasztja ennek a Naprendszeren kívüli bolygónak a légkörében. A kutatóknak nemcsak a hidrogén-szulfidot tudták kimutatni a HD 189733 b légkörében, hanem megmérték a bolygó teljes kéntartalmát is. A csapat most szeretné nyomon követni a ként, ahogy az más exobolygók légkörében mozog. Ez segít nekik meghatározni, hogy ennek az elemnek a koncentrációja hogyan változik a szülőcsillagtól való távolság függvényében.
6 hozzászólás

Mordorer

1 hete és 3 napja

Telifingták az UFOk. röhögő smiley

válasz erre

TEchie

1 hete és 3 napja

Szörnyű szaga van a záptojásnak.

válasz erre

Levi87

1 hete és 3 napja

Kellemes lehet. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hete és 3 napja

Légkör nélkül mondjuk olyan mindegy.

válasz erre

inkognito

1 hete és 3 napja

Még szerencse, hogy nem érezzük a szagát röhögő smiley

válasz erre

Harder

1 hete és 3 napja

Jó kis hely lehet.

válasz erre