Elszámolták magukat a tudósok, a vártnál előbb érkezhet a napciklus maximuma

2023. október 31.
28.7111
csirkee profilja, adatai
csirkee
A központi csillagunk 11 éves aktivitási ciklusokon megy keresztül, de azt, hogy a ciklus mennyire aktív, vagy mikor következik be a maximum, azt előre pontosan nem lehet tudni, és úgy tűnik a tudósok korábbi jóslatai nem váltak be, ugyanis a vártnál jóval hamarabb és nagyobb erősséggel következhet be a jelenség.
 

A NASA és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal eddigi számításai szerint 2025 júliusában lesz a következő gyengének nevezhető napciklus maximum, ám a legfrissebb előrejelzés teljesen mást mutat. A jelenlegi állás szerint már 2024 negyedik negyedévében bekövetkezhet a ciklus csúcspontja, sőt, az erőssége is nagyobb lehet.

A napfoltok száma kétszerese lehet a korábban jósolt számnak, ám így sem kell aggódnunk, a tudósok szerint a Föld mágneses pajzsa elegendő védelmet fog nyújtani, ám a GPS műholdak megsérülhetnek nagyobb napkitörés során, és sokkal intenzívebb északi fényre számíthatunk majd. Természetesen biztosat egyelőre nem lehet tudni, ugyanis a kutatók folyamatosan figyelik a Napot.
4 hozzászólás

Fikarc

4 hónapja, 3 napja

A tudósok és az ő állandó tippjeik.. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

4 hónapja, 3 napja

Ki hitte volna. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 4 napja

Nahát.

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 4 napja

Meg sem lepődöm. röhögő smiley Az lenne fura, ha valamit sikerülne jól eltalálni.

válasz erre