Először nyomtattak az űrben fémet egy 3D-s nyomtatóval

2024. június 08.
9.0511
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mikrogravitációs gyártás lehet a jövő, ezért is próbálkozott az Európai Űrügynökség a Nemzetközi Űrállomáson található Columbus laboratóriumi moduljában 3D nyomtatással, melynek során egy cseppfolyósított rozsdamentes acélba rakott kis s-görbét nyomtattak először az űrben.

Az ESA nemrégiben jelentette be, hogy a közelmúltban először sikerült mikrogravitációs környezetben fémet nyomtatni egy 3D-s nyomtatóval. A Metal 3D Printer technológiát az Airbus által vezetett ipari csapat fejlesztette ki, amit még januárban küldtek fel az ISS fedélzetére. A nyomtatót a földről irányították és az első teszt során egy S-betűt nyomtattak ki.

A Metal 3D nyomtató hasonlóan működik, mint a jól bevált műanyag nyomtató, azonban itt rozsdamentes acélhuzalt vezetnek be, amit egy egymilliószor erősebb lézer olvaszt meg, hogy lehessen vele különféle alakzatokat nyomtatni. Működés közben a nyomtató le van zárva, hogy semmilyen gőz ne jusson ki belőle az űrállomásra. A következő időszakban a Földön is ki fogják nyomtatni azokat a formákat, amikor az Űrállomáson fognak, majd összehasonlítják a mikrogravitációban készültet a földivel.

Ha beválik a technológia, akkor az rengeteget segíthet az űrállomásokon, ugyanis nem kellene a különféle eszközöket a Földről szállítani, hanem az űrben ki lehetne őket nyomtatni.
6 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 6 napja

Nagy előrelépés az biztos!

válasz erre

muki

1 hónapja, 6 napja

Alakul ez az űrkutatósdi szépen lassan...

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete

Ez de menő! meglepett smiley

válasz erre

techiii

1 hónapja, 1 hete

Ez mondjuk jó ötlet.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete

Woooow! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

1 hónapja, 1 hete

De durva! meglepett smiley Hosszú utakon ez alapvető szükséglet lesz javításokhoz például.

válasz erre