Elképesztő: a James Webb űrteleszkóp összetett szerves molekulákat észlel 12 milliárd fényévnyire

2023. június 06.
18.5731
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp már eddig is számos tudományos felfedezésben vett részt, most pedig ismét egy egészen lenyűgöző dolgot talált, méghozzá policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) észlelt a Földtől 12 milliárd fényévnyire lévő SPT0418-47 névre keresztelt galaxisban.

Még április elején írtunk arról, hogy a James Webbnek sikerült 13,4 milliárd évre visszatekintenie, ami egészen hihetetlen, most pedig 12 milliárd fényévnyire összetett szerves molekulát észlelt a fény gravitációs hajlításának és a JWST rendkívüli erejének kombinációja révén. Az SPT0418-47 galaxist olyannak látjuk, amilyen akkoriban volt, amikor az univerzum jelenlegi korának tizede volt, és a megfigyelések szerint már akkor dúsított nehéz elemeket és meglehetősen összetett molekulákat tartalmazott.

A PAH vegyület erdőtüzekben és motorok kipufogógázaiban keletkezik, bár némelyiküket rovarölő szerként használják. Az űrben való megtalálásuk egészen más kérdés, mivel fontos kémiai folyamatokat és az élet létrejöttéhez szükséges összetevőket jelzik. Ezen összetett szerves molekulák ilyen nagy távolságból történő észlelése megváltoztatja a jövőbeli megfigyeléseket. Az SPT0418-47 gravitációs lencsét egy közelebbi galaxis látja el, hogy 30-35-ször nagyobbnak és fényesebbnek tűnjön, mint lencse nélkül.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

De durca bakker!

válasz erre

betyár

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Jézusom milyen messzire képes ellátni egy kis trükkel.

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 18 napja

Felfoghatatlan dolgok ezek.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 18 napja

Hihetetlen távlatok nyíltak meg ezzel az eszközzel.

válasz erre