Elhunyt William C. Lowe, az IBM első számítógépének projektvezetője

2013. október 30.
4891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A fizikus halálának oka szívroham volt - erősítette meg a hírt Lowe lánya, Michelle Marshall.



A 72 éves korában elhunyt Lowe 1962-ben terméktesztelő mérnökként kezdett dolgozni az IBM-nél, amely az 1970-es évek második felében azt kezdte kutatni, hogyan törhet be a személyi számítógépek piacára.

A cég addig a nagy állami és vállalati számítástechnika területét uralta, a gépeket saját gyártású alkatrészekből készítették és saját szoftverrel működtették - tudósított a halálesetről a The New York Times online kiadása.

Az időközben az egyik IBM-telephely fejlesztési és gyártási igazgatójává kinevezett Lowe 1980-ban azzal az ötlettel állt elő, hogy egy év alatt a szoftverek és számítógép-alkatrészek egyre növekvő piacán kapható áruk felhasználásával személyi számítógépet fejleszthetnek - évekkel azután, hogy az Apple első hasonló célú terméke megjelent. A következő év augusztusában piacra is került az 5150-es modellként ismert IBM PC. Operációs rendszerét egy akkor alig ismert kis cég, a Microsoft biztosította, mikroprocesszorát pedig az Intel.

[display_video youtube=7YgrLL2Av40]

A kisvállalkozások és fogyasztók számára készült gép akkor 1565 dollárba került (ma értékén körülbelül 4000 dollár, azaz 855 ezer forint). A megjelenése utáni egy év alatt több mint 250 ezer darabot adtak el belőle. Lowe 1988-ban távozott az IBM-től, és a Xeroxnál kezdett dolgozni, majd 1991-ben az üzleti magánrepülőket gyártó Gulfstream igazgatója lett. A fizikust felesége, öt gyermeke és tíz unokája gyászolja.

Forrás: MTI
nincs még hozzászólás