Egy japán kísérlet során pont a túlzott sófogyasztást szerették volna meggátolni, ehhez pedig egy elektromos evőpálcikát álmodtak meg. A Kirin kutatója is megállapította, hogy az emberek nem szeretnek lemondani az ételeikről, a megszokott sómennyiség esésével pedig, maga az élmény sem lesz már ugyanaz, ezért a fokozatosság a legjobb.
A sóbevitel csökkentésére a kutatók végül egy okos evőpálcika megalkotását sürgették, amivel csökkenthetővé válik - elsősorban - a japán lakosság nátriumszintje. A mechanizmus némi elektromos stimulációt mutat, a csuklóra tett kis számítógép által. A készüléket a tokiói Meiji Egyetem professzora, Homei Miyashita laboratóriuma fejlesztette ki a Kirin vállalattal közösen.
Miyashita és a Kirin elmondta, hogy az alacsony nátriumtartalmú étrendet követő embereken végzett klinikai tesztek megerősítették, hogy az eszköz körülbelül másfélszeresére fokozza az alacsony nátriumtartalmú ételek sós ízét. A csökkentett sótartalmú miso levest kapó résztvevők megjegyezték, hogy az étel íze sokat javult.