Egyszerre négy napkitörést is rögzített a NASA napfigyelő műholdja

2024. április 25.
26.2711
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Nap 11 éves ciklusának csúcsához közeledik, ezt jelzi az a videó is, melyet a NASA napfigyelő műholdja készített április 23-án, ugyanis a felvételen egyszerre négy napkitörés látható, melyek geomágneses viharokat okozhatnak majd a Föld felé haladva, de aggódni nem kell miatta.

A Schwabe-ciklus ezen szakaszában rendszeresen előfordulnak napfoltok és koronális tömeg kilökődések (CME), melyek néha látványos aurórákat és rádiós áramszüneteket okoznak a Földön. Április 23-án a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdjának sikerült egyszerre négy napkitörést is rögzítenie, ami elég ritkán fordul elő.

A nap legkülső részén található mágneses hurkok, az úgynevezett korona, összekapcsolhatják a napfoltokat vagy filamentumokat. Amikor az egyik felrobban, az instabilitást hoz létre ezekben a mágneses erőkben, amelyek más kitöréseket indíthatnak el, így fordulhat elő, hogy egyszerre több napkitörés is létrejön. A tudósok még nem biztosak abban, hogy a nap elérte-e már a szoláris maximumot, de ha nem, akkor az hamarosan bekövetkezhet.

4 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 napja

Bedurrant. röhögő smiley

válasz erre

Tommy

3 hónapja, 1 napja

Ehh, akkor megint nem repülök a drónnal. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 napja

Az de komoly! meglepett smiley

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 2 napja

Nem aprózza el a Nap sem. röhögő smiley

válasz erre