Egyre több virág jelenik meg az Antarktiszon

2023. szeptember 26.
12.2311
csirkee profilja, adatai
csirkee
Bár sokan szeretjük a tavaszt, amikor elkezd minden zöldbe burkolózni és az első virágok is megjelennek, ám van a Földnek olyan része, ahol ez nem éppen jó jel, márpedig az elmúlt években egyre jobban elkezdtek terjedni az őshonos virágok az Antarktiszon.

A Washingtoni Egyetem (UW) kutatói 2022-ben jegyezték fel a valaha volt legnagyobb hőhullámot az Antarktiszon, márciusban a déli pólus közelében a hőmérséklet három egymást követő napon 39 Celsius fokkal haladta meg a normál értéket, és elérte a -10 Celsius fokot. Ez volt a legmelegebb hőmérsékleti anomália, amelyet bárhol a világon regisztráltak.

Az Antarktiszi-félszigeten mindösszesen két faj képes megélni: az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és a felemásvirágú szekfű (Colobanthus quitensis). A csapat egy modellezési stratégiával meghatározta, hogyan fog alakulni a következő évtizedekben az éghajlat az Antarktiszon. A csapat azt találta, hogy az elmúlt évszázad éghajlatváltozása 2 °C-kal erősítette fel a hőhullámot, míg egy 2096-os ekvivalens hőhullám további 6 °C-kal lenne melegebb 2022-höz képest.

Ez a jövőbeli forgatókönyv a márciusi hőmérsékletet veszélyesen az olvadáspont közelébe hozhatja az Antarktiszt, ami veszélyezteti a kontinens hatalmas jégrétegeit. A század végére egyes modellek azt jósolják, hogy az Antarktiszi-félszigeten háromszorosára nőhet a jégmentes földterület.
3 hozzászólás

Mordorer

10 hónapja, 2 hete és 6 napja

Aztarohadt! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

10 hónapja, 2 hete és 6 napja

Baszki... szomorú smiley

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 2 hete és 6 napja

Ez de rohadt szomorú.. szomorú smiley

válasz erre