Egyelőre nem ad jelet a Chandrayaan-3 leszállóegysége és rovere

2023. szeptember 23.
14.5331
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) augusztusban sikeresen elérte a Hold déli-pólusát, amivel történelmet írtak, a Vikram leszállóegységük és a Pragyan holdjárójuk azonnal meg is kezdték a munkát a felszínen, ám szeptember elején alvó módba kapcsolták őket, most pedig nem sikerül felvenni velük a kapcsolatot.

Még szeptember elején adta hírül az ISRO, hogy alvó üzemmódba kapcsolják a Chandrayaan-3 leszállóegységét és holdjáróját, ugyanis egyre kevesebb napfény jut a területre, így nem tudnak feltöltődni az akkumulátorok. Nem volt veszélytelen ez a művelet, ugyanis amikor nem éri Nap ezt az oldalát a Holdnak, akár -250 Celsius fok is lehet.

Ezt a hőmérsékletet nem biztos, hogy túlélte a két egység, ugyanis tegnap, szeptember 22-én megkezdték a Vikram és a Pragyan felébresztését, ám eddig nem sikerült kapcsolatot létesíteni velük. Az ISRO szerint 50-50% az esélyük arra, hogy sikerüljön létrehozni a kapcsolatot és ismét munkába állítsák mindkét űreszközt. Folyamatosan dolgoznak a problémán és remélik, hogy sikerül végül ismét működésre bírni őket.

5 hozzászólás

Levi87

2 hónapja, 3 hete

Csak helyre áll, remélhetőleg nem teljesen nyiffant ki.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Hát ez gyors kipurcanás volt.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nabakker ez is kinyiffant.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Na akkor ez is befuccsolt.

válasz erre

inkognito

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Ez van, ebből is tanultak legalább.

válasz erre