Egy újonnan felfedezett exobolygó hőmérséklete majdnem megegyezik a Földével

2024. május 24.
29.7131
csirkee profilja, adatai
csirkee
A csillagászok már számtalan exobolygót azonosítottak az elmúlt években, és most sikerült egy olyat találniuk, aminek a hőmérséklete majdnem megegyezik a Földön mérhetővel, a 40 fényévnyire lévő Gliese 12 b planéta felszíni hőmérséklete 42 Celsius-fok körül van.

A mindössze 40 fényévnyire található Vénusz méretű exobolygó éppen a lakhatási zónán belül helyezkedik el, nem kizárt, hogy folyékony víz legyen a felszínén. A sziklás bolygó hamar az egyik legérdekesebb objektummá vált, amelyet valaha is felfedeztünk a kozmoszban, ez pedig a becsült felszíni hőmérsékletnek köszönhető. A tudósok szerint ugyanis körülbelül 42 Celsius-fok lehet a felszíni hőmérséklet, feltéve, hogy nincs légköre.

Egy nemzetközi csillagászcsapat a TESS segítségével határozta meg a planéta elhelyezkedését. A tudósok szerint a bolygó szorosabb pályán kering, mint a Föld, 12,8 naponta kerüli meg a gazdacsillagát, egy vörös törpét. A tervek szerint a NASA James Webb űrteleszkópjával fogják közelebbről elemezni a Gliese 12 b-t, hogy megállapítsák, van-e Föld-szerű légköre, ami alapján fény derülhet arra is, hogy képes-e a bolygó fenntartani a megfelelő hőmérsékletet ahhoz, hogy a felszínén víz képződjön.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 napja

Le kéne lépni. mosolygó smiley

válasz erre

Hentes

1 hónapja, 3 napja

De durva miket fedeznek fel! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 3 napja

Csak oda kérek jegyet, köszi!

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 4 napja

Akkor ott élet is lehet.

válasz erre

petrovicsz

1 hónapja, 4 napja

Hát oké, de rohadt messze van.

válasz erre