Egy új tanulmány szerint lassult a Golf-áramlat, katasztrófához vezethet

2023. szeptember 26.
11.7841
csirkee profilja, adatai
csirkee
A globális felmelegedésnek már mindenhol vannak következményei, de a legrosszabb, hogy hatással van a Golf-áramlatra is, mely az egyik legfontosabb vízi áramlat a világon, és bolygónk legfontosabb időjárást befolyásoló tényezője, emiatt aggasztó az a hír, miszerint az elmúlt évtizedekben lelassult.

Talán sokan emlékeznek a Holnapután című katasztrófafilmre, mely éppen azt mutatta be a számunkra, mi történik akkor, ha a Gold-áramlat leáll: jön egy újabb jégkorszak. Ám természetesen itt még nem tartunk, viszont egy új tanulmány megerősítette, hogy a Golf-áramlat 4 százalékkal lassult az elmúlt négy évtizedben a globális felmelegedés miatt.

Kér kutató a Floridai-szorosból származó több megfigyelési adatkészletet asszimilált, hogy megvizsgálják a Golf-áramlat térfogat-transzportjának változásait 1982 óta. Az információkat három független adatkészletből gyűjtötték össze, és Bayes-módszerekkel elemezték. Az eredmények szerint 4 százalékkal lassult az áramlat, ami egy nagyon fontos változás. A Golf-áramlat az óceán keringésének létfontosságú artériája, ezért gyengülésének globális következményei vannak.
2 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Jó hírek megint, ****a.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Baszki, döbbenet, a végén még tényleg eljön a Holnapután...

válasz erre