A magyarok imádják a füstölt húst, hiszen sokan mai napig házi körülmények között tartósítja a feldolgozott húst, ám egy friss tanulmány azt állítja, hogy ez a gyakorlat közel 2 millió évre nyúlhat vissza, és akár az egyik fő oka is lehet annak, hogy őseink elkezdtek tüzet gyújtani.
A Tel-Aviv Egyetem két kutatója már évek óta tanulmányozza az emberi evolúciót, legutóbbi kutatásuk során a tűzgyújtás indítékát vizsgálták. A tanulmányhoz kilenc különböző történelmi helyszínt elemeztek Dél-Afrikában, Kenyában, Izraelben, Etiópiában és Spanyolországban. A területeken megvizsgált állati maradványok korát közel 2 millió évesnek vélték.
A két kutató egy új hipotézist állított fel a tűzgyújtással kapcsolatban. A kutatók megjegyzik, hogy ahol tüzet találtak ezeken a lelőhelyeken, ott nagy állati maradványokat is találtak. A tudósok szerint ezeket a tüzeket nem csak a melegedés vagy a nagy állatok azonnali megsütése miatt gyújtották. A lángokkal nemcsak hogy több húst füstöltek és szárítottak meg, hogy az tovább elálljon, hanem távol tartották volna a többi dögevőt is.
A kutatók számításai szerint egy ősi elefánt például akár 3 hónapig is képes volt ellátni élelemmel néhány tucat embert. A tartósítás pedig nagyon fontos volt ilyenkor, emiatt vélhetően a füstölés technológiája több millió évre nyúlik vissza.