Egy új tanulmány szerint az emberi szem kimutathatja, ha valaki korai halál kockázatának van kitéve

2022. január 20.
60.0891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az emberi szemgolyó gyors és fájdalommentes vizsgálata egy napon segíthet az orvosoknak azonosítani a "gyorsan öregedőket", akiknél nagyobb a korai halálozás kockázata, ez pedig óriási áttörés lehet.

Az öregedés nyilvánvalóan hatással van mindenki szervezetére, de csak azért, mert két embernek ugyanannyi év van a háta mögött, még nem jelenti azt, hogy fizikailag ugyanolyan ütemben hanyatlik. Egy gépi tanulási modellt most megtanítottak arra, hogy megjósolja egy személy életéveit pusztán a retinájára, azaz a szem hátsó részén található szövetre pillantva.

Az algoritmus olyan pontos, hogy az Egyesült Királyságban közel 47 ezer középkorú és idős felnőtt életkorát tudta megjósolni 3,5 éves sávban. Alig több mint egy évtizeddel azután, hogy ezeket a retinákat beszkennelték, 1871 személy halt meg, és azok, akiknek a retinája idősebbnek tűnt, nagyobb valószínűséggel tartoztak ebbe a csoportba.

Ha például az algoritmus egy személy retinája egy évvel idősebbnek jelezte előre, mint a tényleges életkora, akkor a következő 11 évben 2 százalékkal nőtt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata. Ugyanakkor a nem szív- és érrendszeri betegség vagy rák okozta halálozás kockázata 3 százalékkal emelkedett.

Az eredmények tisztán megfigyelési jellegűek, ami azt jelenti, hogy még mindig nem tudjuk, hogy biológiai szinten mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 éve, 5 hónapja és 7 napja

2-3 százalék. Ez komolytalan.

válasz erre

Porthos

2 éve, 5 hónapja és 7 napja

Az igen, ez nagyon komoly! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 5 hónapja és 8 napja

Ez nagyon érdekes felfedezés. Sok mindent megkönnyítene.

válasz erre