Egy új tanulmány szerint a neandervölgyi emberek belekóstoltak a kémia világába

2023. május 30.
19.9081
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már számtalan különféle kutatás és tanulmány világított rá arra a tényre, hogy milyen fejlettek voltak kihalt unokatestvéreink, a neandervölgyiek, most pedig az is kiderült róluk, hogy a kémiába is belekóstoltak, ugyanis egy kutatás során megtalálták az első ragasztót.
Advertisement

Az Archaeological and Anthropological Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a neandervölgyiek feltalálhattak egy összetett módszert a nyírfa kéreg ragasztóvá alakítására, ami arra utal, hogy őseink már akkor kémiai kísérleteket végeztek - természetesen nem kémcsövekkel, laboratóriumban. Egy ősi ragasztóanyag mintáit elemezve a kutatók azt találták, hogy nagy valószínűséggel földalatti kamrákban szintetizálták, amelyek korlátozták az oxigénáramlást.

A nyírkátrányként ismert ragacsos anyag a valaha felfedezett legrégebbi szintetikus anyag, amit a neandervölgyiek használtak szerszámaikhoz. A tudósok két teóriában hisznek a ragasztó készítési módját illetően: egyesek úgy vélik, hogy célirányosan épített földalatti szerkezetekben hozták létre, míg mások szerint a neandervölgyiek véletlenül termelhették ki a kátrányt nyírfakéreg elégetése közben.

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyi emberek belekóstoltak a kémia világába - 2. kép

Ahhoz, hogy kiderítsék melyik módszert használták a neandervölgyiek, a kutatók elemeztek két mintát a Königsaue nevű neandervölgyi lelőhelyről. A szerzők elemezték az ősi ragasztó kémiai szerkezetét olyan módszerekkel, mint az infravörös spektroszkópia és a gázkromatográfia-tömegspektrometria. Ennek során azt találták, hogy mindkét königsaue-i kátránytermék általános kémiai jellemzői leginkább a föld alatt készült kátrányokhoz hasonlítanak.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

10 hónapja, 1 hete és 6 napja

Hát igen, megint változnak az elméletek.. Soha nem fogjuk megtudni a valóságot a múltból, egész egyszerűen lehetetlen.

válasz erre

Fikarc

10 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nyilván nem voltak annyira hülyék mint azt sokáig gondoltuk. Csak épp nem voltak lehetőségeik...

válasz erre

Kisfaludy82

10 hónapja, 1 hete és 6 napja

Miután a tüzet felfedezték, gondolom mindenfélével próbálkoztak.

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 1 hete és 6 napja

Valamennyire ismerniük kellett ezt-azt nyilvánvalóan.

válasz erre