Egy új tanulmány szerint a Hold jéglerakódásai sokkal fiatalabbak, mint azt korábban hitték

2023. szeptember 17.
17.3131
csirkee profilja, adatai
csirkee
A jövőbeli Hold-missziók egyik kulcsfontosságú küldetése, hogy felderítsék a jéglerakódásokat, melyek vizet tartalmazhatnak, mindeközben egy friss tanulmány olyan új felfedezéseket mutatott be, amelyek jelentősen megváltoztathatják a Hold-kutatáshoz való hozzáállásunkat.

A Science Advances folyóiratban megjelent kutatás feltárja, hogy a Hold legtöbb tartósan árnyékolt régiója (PSR), amelyeket sokáig a vízjég ősi tározóinak tekintettek, sokkal fiatalabbak a korábbi becsléseknél. Sokan úgy vélik, hogy 4,5 milliárd évvel ezelőtt a vulkáni tevékenységnek köszönhetően alakulhatott ki a vízjég a Holdon, ám az új kutatás sokkal kevesebbre becsüli.

A kutatók kiszámították a Hold forgástengelyének orientációját és feltérképezték a PSR területeket, majd figyelembe vették a Föld-Hold távolság idő-evolúciós modelljeit. Az eredmények azt mutatják, hogy a PSR-ek átlagos életkora legfeljebb 1,8 milliárd év lehet, a Holdon nincsenek ősi vízjég tározók. Mindezek alapján a fiatalabb, jeget tartalmazó PSR-ek azt sugallják, hogy a régebbieknek még többet kell tartalmazniuk, ami a jövőt illetően jó hír.
4 hozzászólás

Ronalddo

2 hónapja, 3 hete

És ez miért is jó hír az emberiségnek?

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete

Nem értem, minek vizsgálgatják ezeket. Nem tökmindegy?

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete

Csak úgy ugrálnak a milliárd évek között... Tudósok...

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nem mintha sokat számítana amúgy...

válasz erre