Egy új tanulmány szerint 200 millió év kellett ahhoz, hogy az oxigén a Föld légkörében tudjon maradni

2024. június 16.
15.5431
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az oxigén ma már a bolygónk szerves részévé vált, enélkül nem is nagyon lenne élet a Földön, ám nem volt ez mindig így, egy friss tanulmány szerint csaknem 200 millió év kellett ahhoz, hogy az oxigén bolygónk állandó részévé váljon és az élet is könnyebben kialakuljon.

A tudósok ezt a jelenséget Great Oxidation Event (GOE) néven emlegetik. Körülbelül 2,5 milliárd évvel ezelőtt a szabad oxigén, vagyis az O2 kezdett felhalmozódni jelentős szintre a Föld légkörében, ezzel megteremtve a terepet az összetett élet kialakulásához fejlődő bolygónkon. A kutatócsoport a dél-afrikai Transvaal tengeri agyagpaláit vizsgálta, ami betekintést nyújt az óceánok oxigénellátásának dinamikájába a Föld történetének e döntő időszakában.

Az elemzés során bizonyítékot találtak a tengeri O2-szint ingadozására, amely egybeesett a légköri oxigén változásával. A kutatók szerint ez az esemény 200 millió évig tartott és csak ezt követően vált az oxigén a légkör állandó részévé, sokkal később, mint azt korábban gondolták. A tanulmány továbbá azt is megállapította, hogy a ritka kénizotópok eltűnnek, majd újra megjelennek, ami arra utal, hogy a GOE során többszörösen emelkedik és csökken a légkörben az O2.

A kutatók szerint a Föld nem állt készen az oxigénnel való ellátásra, amikor elkezdődött az oxigéntermelés, a bolygónak időre volt szüksége ahhoz, hogy biológiailag, geológiailag és kémiailag fejlődjön, hogy elősegítse az oxigénellátást.
tanulmány szerint csaknem 200 millió év kellett ahhoz, hogy az oxigén bolygónk állandó részévé váljon és az élet is könnyebben kialakuljon.'>
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja,

El nem tudom képzelni, hogy állapították meg... röhögő smiley

válasz erre

Levi87

1 hónapja,

Majd pár év múlva meg ezt cáfolják meg..

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja,

Jó munkához idő kell!

válasz erre

Porthos

1 hónapja,

Nem hiszek ezekben az ennyi meg annyi milliárd meg millió éves tanulmáyokban. Mivel nincs referencia, sosem fogjuk tudni megállapítani a valódi korokat.

válasz erre