Egy új kutatás szerint rovarok is kellenek majd a Marsra, hogy élelmet tudjunk termeszteni

2023. december 03.
19.2451
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egyelőre még nagyon távoli tervnek tűnik az, hogy embereket küldjünk a Vörös bolygóra, de a 2030-as években ez akár meg is valósulhat, ahol elkezdődhet a kolonizáció, amihez elegendő élelmiszerre is szükség lehet, és egy új kutatás szerint a rovarok létfontosságú szerepet játszhatnak majd a termesztésben.

Bár sok kártevő rovar él a Földön, sok olyan is van, melyek segítenek elérni a jobb terméshozamot. A kutatók úgy vélik, hogy az olyan rovarok, mint például a fekete katonalégy, kulcsfontosságúak lehetnek az élelmiszerek termesztésében a Marson. A fekete katonalégyből származó ürüléket műtrágyaként lehet használni, így a marsi talajba több nitrogén, kálium, foszfor és baktérium kerülhet.

A kutatók az Amerikai Entomológiai Társaság konferenciáján mutatták be eredményeiket a hónap elején, az elmélet teszteléséhez hasonló talajt használtak, mint amilyen a Mars talaja lehet. Ebbe a regolitba borsónövényeket ültettek, melyek szép lassan elkezdtek virágozni. Az ötlet tehát jó, ám felmerül egy probléma, hogy a más bolygókra szállított rovarok ne jelentsenek veszélyt az ottani ökoszisztémára.
3 hozzászólás

Porthos

8 hónapja, 6 napja

Hát ez nem lesz egy egyszerű menet szerintem...

válasz erre

Levi87

8 hónapja, 6 napja

Hát végülis jaja.

válasz erre

Kisfaludy82

8 hónapja, 6 napja

Tulajdonképpen teljesen logikus.

válasz erre