Egy új kutatás szerint a macskáknak közel 300 arckifejezésük van

2023. október 31.
20.6281
csirkee profilja, adatai
csirkee
Akinek van macskája, az jól tudja mennyi mindent le lehet olvasni az arcukról, ám most ezt a tudomány is bizonyította, ugyanis egy egy évig tartó kutatás során a tudósok összesen 276 különböző arckifejezést rögzítettek egy Los Angeles-i macskakávézóban élő 50 macskakolónia körében.
 

A Behavioral Processes folyóiratban október 18-án publikált tanulmány szerint a macskafélék arca a játékostól egészen az agresszívig terjed. Képesek meglepő arcot vágni, tudnak komorak is lenni, de ezen kívül rengeteg olyan arckifejezésük van, melyekkel kommunikálni tudnak. A macskakávézóban számtalan felvételt készítettek a kutatók és ezeket kezdték el elemezni.

A felvételek áttekintése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a macskafélék arckifejezései közül több volt barátságos (45%), mint agresszív (37%), a maradék kétértelmű volt. A tanulmány szerint minden egyes arckifejezés 26 egyedi arcmozdulat közül nagyjából négyet kombinált, beleértve a szétnyíló ajkakat, a kitágult vagy összehúzott pupillákat, a pislogást, a felgörbült szájzugokat, az orrnyalásokat és a különböző fülhelyzeteket.

A kutatók remélik, hogy a jövőben még többet megtudhatnak a macskák kommunikációjáról és már több cégtől is kaptak megkeresést, akik olyan alkalmazást terveznek, amellyel az emberek rögzíthetik és dekódolhatják a macskák arckifejezéseit - árulta el Brittany Florkiewicz, a tanulmány társszerzője a Live Science-nek.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

4 hónapja, 1 hete és 4 napja

Na ezt nem hittem volna!

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 1 hete és 4 napja

Nálunk mindig csak gonosz fejet vág. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 1 hete és 4 napja

Aztaaaa. meglepett smiley Hát eddig ezt nem vettem észre. mosolygó smiley

válasz erre