Egy új fogászati eljárás felválthatja a sokak által gyűlölt gyökérkezelést

2023. december 07.
21.8152
csirkee profilja, adatai
csirkee
A legtöbb ember retteg, ha elkezd fájni a foga, mert az sokszor egy gyökérkezelés előjele, ami nagyon kellemetlen dolog, ráadásul hosszútávon a fognak sem tesz jót, ám egy új technológiának köszönhetően hamarosan elbúcsúzhatunk ettől a beavatkozástól.
 

A fog több rétegből áll: a külső kemény zománcból, az alatta lévő dentinből és a legbelső fogbélből, ahol az erek és az idegek elhelyezkednek. Ha megsérül a fog, elkezd szuvasodni, akkor könnyen begyulladhat a fogbél, amit gyökérkezelni kell. Ilyen beavatkozás esetén az orvosoknak el kell távolítani a dentin nagy részét, amitől a fog meggyengül.

Egy kutatás szerint az igazi megoldást a Resolvin E1 (RvE1) és hasonló molekulák jelenthetik. Egereken végzett kísérletek során a fertőzött fogbélen alkalmazva az RvE1 hatékonyan regenerálta a szövetet, nem kell azt megfúrni. A tudósok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez az eljárás csak korai stádiumban lévő fogszuvasodás esetén jelenthet megoldást. Az RvE1 nem tudta regenerálni a súlyosan fertőzött fogat. További kutatások szükségesek az RvE1 humán alkalmazásokban való hatékonyságának és biztonságosságának meghatározásához.
4 hozzászólás

Fikarc

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Woooow az igen! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 1 napja

Kifejezetten jó hír. Gyűlölök fogorvoshoz menni.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Én még erre sem mernék elmenni. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Én is nagyon parázok a fogorvosnál, mondjuk egy sima tömésnél is. röhögő smiley

válasz erre