Egy tanulmány szerint negatív hatással vannak a gyerekekre a digitális asszisztensek

2022. szeptember 29.
35.2001
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A digitális asszisztensek (Siri, Alexa, stb) megjelenésével az emberek élete könnyebbé vált, hiszen elég csak szóban kérdezni és már érkezik a válasz, ám úgy tűnik negatív hatással is bírnak ezek a digitális dolgok, méghozzá a gyerekek szociális és kognitív fejlődésre.

Az Archives of Disease in Childhood folyóiratban megjelent friss tanulmány arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy nem ajánlatos a gyerekeknek túl sokat használniuk a digitális asszisztenseket, ugyanis ezek a modern eszközök hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a kognitív és szociális készségeik fejlődésére, legfőképpen az empátiára és a kritikus gondolkozásra.

A kutatás szerint a gyerekek sokszor emberi tulajdonságot és viselkedést társítanak ezekhez az eszközökhöz, és átveszik az ő beszédstílusukat, emiatt nem változik a kisebbek hangszíne, hangereje és hangsúlya sem beszéd közben. Az is aggasztó jel, hogy a kisebbek nem tudnak összetett kérdéseket feltenni és megválaszolni, mivel erre az asszisztensek sem képesek.

A szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy figyeljenek oda gyermekeikre és ne engedjék nekik túl sokat használni a digitális asszisztenseket, ami egyébként a nyugati országokban, Észak-Amerikában elterjedt, hazánkban a lokalizáció miatt nem túl népszerűek.
3 hozzászólás

techiii

1 éve, 7 hónapja és 14 napja

Mondjuk elég gáz aki hagyja a gyereket egy digitális cuccal beszélgetni.

válasz erre

inkognito

1 éve, 7 hónapja és 14 napja

Nálunk ez tényleg nem egy elterjedt dolog. Ez inkább amerikában lehet gond.

válasz erre

Porthos

1 éve, 7 hónapja és 15 napja

Ehhh... Hagyjuk már, modernizálódik az élet, ennyi. Teljesen másban nőnek fel, mi is másban nőttünk fel mint a szüleink.

válasz erre