A demencia mai napig egy gyógyíthatatlan időskori betegség, ám egyre több tanulmány készül azzal kapcsolatban, hogyan lehetne legyőzni ezt a betegséget. A chicagói Rush Egyetem kutatói 3300 felnőttet követtek nyomon hat éven át és tesztelték a kogníciójukat. Azt találták, hogy azok, akik naponta legalább 84 g teljes kiőrlésű gabonát - például enyhén sózott pattogatott kukoricát, quinoát vagy gabonapelyhet - fogyasztottak, kisebb mértékben csökkentek a kognitív pontszámaik, mint azok, akik alig ettek ilyen ételeket.
A teljes kiőrlésű gabonák nagyon magas rosttartalmúak, ami lassítja a cukor felvételét a véráramba. Ez megakadályozza a cukorkiugrások kialakulását, amelyek elzáródást okozhatnak az artériákban, valamint gyulladást, ami növeli a demencia kockázatát. A kutatók nem biztosak abban, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása miért csökkenti a demencia kockázatát, de azt mondták, hogy ez összefüggésbe hozható azzal, hogyan segít szabályozni a vércukorszintet és elősegíti az egészséges bélműködést.