Egy tanulmány szerint eltűnhetnek a Szaturnusz gyűrűi

2023. május 27.
21.7151
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Naptól számított hatodik bolygó a Szaturnusz, melynek gyönyörű gyűrűi vannak, ám egy friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy ezek a gyűrűk eltűnhetnek, melyeket az elmúlt néhány száz millió évben vett fel maga köré, ami kozmikus időskálán nagyon kevésnek számít.

A NASA Cassini küldetése által rögzített adatoknak köszönhetően sikerült a tudósoknak többet megtudniuk a Szaturnusz gyűrűiről, melyek egyébként egészen fiatalnak számítanak. Az új kutatás a gyűrűk úgynevezett "tisztaságát" is vizsgálta, hogy meghatározza, milyen gyorsan lehet új törmeléket hozzáadni, és hogy ezek a törmelékek hogyan befolyásolhatják a gyűrűket idővel.

A kutatók az adatok alapján azt találták, hogy a gyűrűk szinte tiszta jégből állnak, tömegüknek kevesebb mint néhány százalékát teszi ki a nem jeges törmelék, amely feltételezések szerint aszteroidadarabokból és mikrometeoroidokból származik. Az űrkőzet állandó zápora a Szaturnuszt körülvevő tiszta jéggyűrűk ellen idővel csak megviseli őket, és a következő néhány százmillió év során a törmelék a gyűrűket széttépázhatja.Így idővel eltűnhetnek a planéta ikonikus gyűrűi.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Annyi minden alakul folyamatosan..

válasz erre

Ronalddo

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Úgysem látjuk majd. A következő generációk meg mindig az aktuális álapotot látják... röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

De van körülötte egy csomó amit most fedeztek fel, szóval van utánpótlás. mosolygó smiley

válasz erre

betyár

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Mivel távol van, ezért nem nagyon érdekel.

válasz erre