Egy tanulmány szerint az Alzheimer-kór nagyon ritka volt az ókori görögöknél és rómaiaknál

2024. február 29.
21.7111
csirkee profilja, adatai
csirkee
Manapság egyre többen szenvednek az időskori Alzheimer-kórban, ami egyelőre gyógyíthatatlan, de számtalan kutatás zajlik a témában, és egy friss tanulmány szerint az ókori Görögországban és Rómában az idősek valószínűleg nem tapasztaltak súlyos memóriaproblémákat.

Kaliforniai kutatók átfésülték az emberi egészséggel foglalkozó klasszikus szövegeket, amelyeket az ie 8. és i.sz. 3. század között írtak, és meglepően kevés utalást találtak az idősebb emberek kognitív károsodására. A memóriavesztés a modern világ öregedésének igen gyakori jellemzője, a 85 év felettiek nagyjából egyharmada szenved demenciában és a számok egyre csak nőnek.

Az időszámításunk előtti 4. és 3. századból származó görög szövegekben az idős kort a fizikai hanyatlás számos tünetével társították, beleértve a süketséget, a szédülést, az álmatlanságot, a vakságot és az emésztési zavarokat. Ám sehol sem tűnt fel a memóriával kapcsolatos problémák. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy az Alzheimer-kór egy modernkori betegség, melyet a rossz levegőminőség, az egészségtelen táplálkozás és a stressz is okozhatja.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az ókori feljegyzések szerint az átlagéletkor akkoriban igen magas volt, Görögországban a halálozási átlagéletkor egyes becslések szerint közelebb volt a 70 évhez, ami azt jelenti, hogy a társadalom fele még ennél is tovább élt. Maga Hippokratész, a híres görög orvos és az orvostudomány atyja, a 80-as vagy 90-es éveiben halt meg.
tanulmány szerint az ókori Görögországban és Rómában az idősek valószínűleg nem tapasztaltak súlyos memóriaproblémákat.'>
3 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete és 2 napja

Döbbenet hogy a modern kor mennyi nyavalyát hozott magával...

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete és 2 napja

Én azt hittem, hogy nem éltek olyan sokáig hogy kialakuljon. röhögő smiley Úgy tudtam, nagyon fiatalon haltak meg hozzánk képest. Ezek szerint baromira nem.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 2 napja

Meg egy csomó minden is, biztos vagyok benne. Nem létezett cukorbetegség meg ilyenek.

válasz erre