Az ultrafeldolgozott élelmiszerek előállításuk során számos gyártási folyamaton mennek keresztül, emiatt nem számítanak túl egészséges alapanyagoknak. Ilyen terméknek számít például a vegán hús, a növényi tej, fehérjeszeletek vagy éppen a készételek. Egy 200 000 ember körében végzett tanulmány szerint a vegetáriánusok több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, mint a húsevők, körülbelül 1,3 százalékponttal.
A legtöbb vegán vagy vegetáriánus nem csak friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, hanem igyekeznek a húst is pótolni, méghozzá a divatosnak számító húspótló készítményekkel, melyek gyakran több kalóriával, telített zsírokkal, sóval, cukorral és mindenféle adalékanyagból készülnek. Az ilyen termékek fogyasztása hosszútávon negatív hatással lehet az egészségre.
Természetesen sok a vita arról, hogy mi számít pontosan ultrafeldolgozott élelmiszernek, hiszen manapság kevés olyan termék van, ami nem egy gyártási folyamaton esik át, de a kutatók azt javasolják, hogy próbáljuk meg elkerülni ezeket a termékeket. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, a friss, teljes értékű ételekre fókuszáljunk.