Egy tanulmány szerint a vegetáriánusok több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, mint a húsevők

2024. november 27.
7.6461
csirkee profilja, adatai
csirkee
Manapság egyre többen választják a növényi alapú étrendeket, legyen szó vegetáriánusról vagy vegánról, de felmerült a kérdés, hogy vajon ki fogyaszt több ultrafeldolgozott élelmiszert, és egy új tanulmány rávilágít arra, hogy a vegetarianizmusra való átállás nemkívánatos mellékhatás az ilyen termékek több fogyasztása.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek előállításuk során számos gyártási folyamaton mennek keresztül, emiatt nem számítanak túl egészséges alapanyagoknak. Ilyen terméknek számít például a vegán hús, a növényi tej, fehérjeszeletek vagy éppen a készételek. Egy 200 000 ember körében végzett tanulmány szerint a vegetáriánusok több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, mint a húsevők, körülbelül 1,3 százalékponttal.

A legtöbb vegán vagy vegetáriánus nem csak friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, hanem igyekeznek a húst is pótolni, méghozzá a divatosnak számító húspótló készítményekkel, melyek gyakran több kalóriával, telített zsírokkal, sóval, cukorral és mindenféle adalékanyagból készülnek. Az ilyen termékek fogyasztása hosszútávon negatív hatással lehet az egészségre.

Természetesen sok a vita arról, hogy mi számít pontosan ultrafeldolgozott élelmiszernek, hiszen manapság kevés olyan termék van, ami nem egy gyártási folyamaton esik át, de a kutatók azt javasolják, hogy próbáljuk meg elkerülni ezeket a termékeket. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, a friss, teljes értékű ételekre fókuszáljunk.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Mondjuk ezt nem hittem volna.

válasz erre

Fikarc

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Eleve nagyon "fura" ez a vegetáriánus vonal...

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Ez a világ sajnos ilyen, minden feldolgozott ****, hacsak nem a hátsó kertben terem.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Mindennek van hátulütője, döbbenet.

válasz erre