Egy ősi gleccser maradványaira találtak a Marson

2023. március 21.
32.2791
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A kutatók egy ősi gleccser maradványaira találhattak a vörös bolygón, a marsi egyenlítő közelében, ami arra utal, hogy valamilyen vízforma még mindig létezhet a bolygó azon régiójában, ahol valamikor a jövőben ember is leszállhat, ami nagyszerű hír az utazást tekintve.

Az új felvételeken világoskék színnel látható a sólerakódások, melynek helyén egykoron egy gleccser lehetett. A jégtömeg már nincs meg, de a tudósok árulkodó maradványokat fedeztek fel a Mars egyenlítői régiójában található egyéb ásványlelőhelyek között. Amikor a tudósok közelebbről megvizsgálták, felismerték a gleccser jellegzetességeit, köztük a morénáknak nevezett gerinceket.

A kutatók ezen kívül a gleccserek belsejében kialakuló hasadékmezőket és mély, ék alakú nyílásokat is észleltek. Az eredményeket a közelmúltban megrendezett 54. Hold- és Bolygótudományi Konferencián a texasi The Woodlandsben osztották meg. A kutatók úgy vélik, hogy a gleccser 6 kilométer hosszú és körülbelül 4 kilométer széles lehetett, a magassága pedig 1,3?1,7 kilométer volt.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 1 hónapja és 26 napja

Milyen durva látvány!

válasz erre

Levi87

1 éve, 1 hónapja és 26 napja

Jól néz ki!

válasz erre

Fikarc

1 éve, 1 hónapja és 26 napja

Csak be kell fedni, és kész is az első marsi város. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 1 hónapja és 26 napja

De menő!

válasz erre

Porthos

1 éve, 1 hónapja és 27 napja

Elon Musk felkészül 3.2.1

válasz erre