Advertisement

Egy ősi aszteroida becsapódása okozhatott megacunamit a Marson

2022. december 02.
45.0401
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy friss tanulmány szerint a Marson körülbelül 3,4 milliárd évvel ezelőtt egy becsapódó aszteroida megacunamit okozott az egyik óceánban, amit a Chicxulub-eseményhez hasonlítanak, ami körülbelül 66 millió évvel ezelőtt kipusztította a dinoszauruszokat a Földről.

A tudósok a Viking 1 marsi szonda - 1976-ban landolt a Marson - adatai alapján gondolják azt, hogy sok milliárd évvel ezelőtt egy hatalmas aszteroida okozhatott óriási cunamit a bolygón. Bár a szerkezet már régóta nem működik, az adatokból, melyeket korábban elküldött, a mai napig sok információt tudnak meg a tudósok, így fedezték fel a 109,4 kilométer széles krátert is.

Alexis Rodriguez, az amerikai Bolygótudományi Intézet tudósa elárulta, hogy az általuk készített szimuláció szerint a szökőár kezdetben körülbelül 250 méter magas lehetett. Az aszteroida 2,5-9,6 kilométer átmérőjű lehetett, ami becsapódásakor olyan erejű lehetett, mint 500 000 és 13 millió megatonna TNT felrobbanása. A kutatók szerint érdemes lenne újabb leszállóegységet küldeni a területre, hogy még több adatot tudjanak szerezni.
5 hozzászólás

Ronalddo

2 hónapja, 3 napja

Lehet hogy ott is épp a dinók kavartak abban az időben.

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 3 napja

Ki tudja milyen világ lenne most ha ez nem következik be..

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 napja

És mennyi ilyen bolygó lehet még. Ki tudja itt is milyen élet lehetett...

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 napja

De durva, hogy ott is ugyanaz volt mint a Földön.

válasz erre

techiii

2 hónapja, 3 napja

Az jó nagy aszteroida lehetett.

válasz erre