Egy olyan szupermasszív fekete lyukra találtak, ami 30 milliárdszor nehezebb a Napnál

2023. március 29.
30.9031
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Durhami Egyetem csillagászai a Földtől nagyjából 2,7 milliárd fényévnyire fekvő Abell 1201 galaxishalmaz középpontjában rátaláltak a 32 milliárd (plusz-mínusz 2 milliárd) naptömegű szupermasszív fekete lyukra, ami a valaha megfigyelt egyik leghatalmasabb égi jelenség.

Egy most megjelent friss tanulmány szerint a megfigyelt fekete lyuk a felső határán van annak, amekkora mérete lehet egy ilyen égi objektumnak elméletileg. A kutatók a gravitácós lencsézés egy speciális változatát használták ahhoz, hogy ráleljenek a fekete lyukra, ugyanis ezeket nagyon nehéz felismerni, nem csak a távolság miatt, ezért azt kellett megfigyelni, hogy mi történik körülötte.

A kutatók a gravitációs lencsék által keltett hatást szimulálták, hogy egy hatalmas objektum, például egy galaxis vagy egy galaxishalmaz hogyan torzíthatja el a téridőt. Felfedezték, hogy a hatalmas, szupermasszív fekete lyukkal rendelkező modelljük megfelel a Hubble Űrteleszkóppal megfigyelt Abell 1201-nek, amely 2,7 milliárd fényévnyire található a Földtől. A számításaik szerint a fekete luk 30 milliárdszor nehezebb a Napnál.
4 hozzászólás

Fikarc

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

AMíg nem nyel el minket addig nincs para.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Az a kemény!

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Fefoghatatlan méretek!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Legalábbis elméletben...

válasz erre