Egy kutatás szerint az oxitocin segíthet a megtört szívek gyógyításában

2022. október 03.
33.1381
csirkee profilja, adatai
csirkee
A kutatók szerint a szerelmi hormonként is ismert oxitocin képes meggyógyítani a szó szerint megtört szívet, mindezt zebrahal és az emberi sejtekkel végzett új tanulmány során sikerült bizonyítaniuk, ami akár a szívinfarktus kezelésében is segíthet a jövőben.

Az oxitocin hormont akkor termelik az emberek, amikor összebújnak, szexelnek vagy orgazmust élnek át, de számos más funkciót is ellát a szervezetben, például szülés közben összehúzódásokat vált ki. A Frontiers in Cell and Developmental Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zebrahalaknál a hormon segít a szívnek pótolni a sérült és elhalt szívizomsejteket, a szívösszehúzódásokat elősegítő izomsejteket.

Az emberi sejteken végzett tesztek korai eredményei arra utalnak, hogy az oxitocin hasonló hatásokat válthat ki az emberekben, ha megfelelő időzítéssel és dózissal adják be. A szívnek nagyon korlátozott a képessége a sérült vagy elhalt szövet helyreállítására vagy pótlására. De ezzel az új felfedezéssel a jövőben talán gyógyíthatóvá válik majd a szív egy szívroham után is.
3 hozzászólás

betyár

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Azta

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Hihetetlen!

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Azért ez érdekes felfedezés. Elképesztő milyen az emberi szervezet.

válasz erre