Mi, európai emberek nem vagyunk túlságosan oda a rovarok fogyasztásáért, pedig egy korábbi kutatás szerint érdemes lenne több ilyet enni. A St. Louis-i Washington Egyetem (WUSL) kutatói kitint tartalmazó táplálékkal etették az egereket, aminek következtében az állatok gyomra kitágult, és speciális immunválaszt váltott ki.
A kísérletek során az AMCase nevű egyedülálló bélenzim termelés alakult ki, amely a kitin emésztéséhez, valamint a zsírszöveteket szabályozó sejtek aktiválásához szükséges. A WUSL jelenlegi tanulmányában azok az egerek, amelyeket magas zsírtartalmú étrend mellett kitinnel etettek, végül jobb anyagcsere-értékeket mutattak azokhoz az egerekhez képest, amelyeket kitin nélkül, magas zsírtartalmú étrenddel etettek. A kitin fogyasztása elősegíti az egészséges mikrobiom kialakulását az alsó gyomor-bélrendszerben.
A tudósok azt remélik, hogy eredményeiket most az emberi résztvevőkre is kiterjeszthetik.