Egy himalájai gombát állítólag már évszázadok óta használnak a rák kezelésére

2023. március 19.
33.5841
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Oxfordi Egyetem kutatói elkezdtek tanulmányozni egy olyan himalájai gombát, melyben megtalálható az úgynevezett cordycepin, melyet a kínai orvostudomány állítólag már évszázadok óta használja rákbetegség kezelésére, mivel ez az egyik leghatékonyabb gyógyszer.

A cordycepin, az egyik bioaktív összetevő, amely a Himalája régió ízeltlábúak lárváiban élősködő Cordycepsben található, ami képes elpusztítani a rákos sejteket és késleltetni azok rákos tulajdonságait. A gombát először Ben-Cao-Bei-Yao néven jegyezték fel 1694-ben, és Kínában általában Dong-Chong-Xia-Cao-nak hívják.

Ígéretes rákellenes tulajdonságai ellenére azonban a Cordycepin túl gyorsan lebomlik, miután a véráramba kerül. Ennek eredményeként csak egy percnyi mennyiség jut el a daganatokhoz, míg a többi elveszik.A hatékonyság fokozása érdekében az Oxfordi Egyetem kutatói a NuCana biopharma céggel közösen új kemoterápiás gyógyszert dolgoztak ki, és sikerült ezt megvalósítani egy olyan új technológia alkalmazásával, amely képes megkerülni a rákellenes metabolitokat lebontó rezisztencia-mechanizmusokat.

Az új kemoterápiás gyógyszer, a NUC-7738, akár 40-szer erősebb a rákos sejtek elpusztításában, mint a himalájai gombákból származó eredeti vegyület. Az új gyógyszer klinikai vizsgálatának első fázisa már elkezdődött és egyelőre nagyon ígéretesek az eredmények.
5 hozzászólás

Ronalddo

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Bár sikerülne már elérni az áttörést...

válasz erre

techiii

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Jó lenne már gyógyszert találni a rákra.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Bárcsak lenne már valami hatásos gyógymód...

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Azta, ez nagyon érdekesen hangzik! De jó lenne ha végre valami tényleg sikerülne...

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Hát ez durva.

válasz erre