Egy hatalmas, felhőszerű exobolygót fedeztek fel

2023. július 22.
17.5741
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az elmúlt években rengeteg különleges exobolygót fedeztek már fel a tudósok és a mostani is egy ilyen, ugyanis 1232 fényévnyire található a WASP-193b névre keresztelt hatalmas, felhőszerű bolygó, mely közel 50 százalékkal nagyobb, mint a Jupiter, ám tömege mindössze 0,139-szerese a Jupiternek.

A WASP-193b bolygót nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy vattacukorfelhőt, ami nagyon közel kering a központi csillagához. A bolygót a belgiumi Li?ge-i Egyetem kutatója, Khalid Barkaoui által vezetett nemzetközi csapat fedezte fel, akik szerint nagyon ritkák az ilyen felhőszerű égitestek, és segíthetnek jobban megérteni a bolygófejlődést.

A WASP-193b egy WASP-193 nevű, Napszerű csillag körül keringő exobolygó. A megfigyelések alapján a kutatók úgy számolták, hogy az exobolygó sűrűsége 0,059 gramm/köbcentiméter lehet, ehhez képest a Föld sűrűsége 5,51 gramm/köbcentiméter - egy vattacukor sűrűsége pedig 0,05 gramm köbcentiméterenként. Ebből is látszik, hogy mennyire pehelykönnyű ez a különleges planéta.

A kutatók szerint azért alakulhatott ki ez a könnyedség, mert a központi csillag közelsége felmelegítheti a légkört, és ki is fújhatja azt, különösen, ha azt vesszük alapul, hogy az atmoszféra túlnyomórészt hidrogénből és héliumból áll. A csapat most arra készül, hogy a James Webb űrteleszkóppal is megfigyeljék és még több információt kapjanak.
4 hozzászólás

Ronalddo

4 hónapja, 3 hete és 2 napja


válasz erre

Levi87

4 hónapja, 3 hete és 2 napja

De fura képződmény.

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 3 hete és 3 napja

Lassan költözhetünk.

válasz erre

betyár

4 hónapja, 3 hete és 3 napja

Ejha. Ez gyakorlatilag egy nagy felhő lehet.

válasz erre