Advertisement

Egy géntechnológiai vállalat bejelentette, hogy megpróbálja feltámasztani a kihalt dodó madarat

2023. február 01.
50.7931
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már nem először hallunk olyanról, hogy egy kihalt állatfajt szeretne a tudomány a mai géntechnológiával feltámasztani, most a Colossal Biosciences vállalat jelentette be, hogy megpróbálják visszahozni a rég kihalt dodó madarakat, erre pedig 150 millió dollár támogatást kaptak.
Advertisement

A Colossal korábban két másik kihalt állat feltámasztását is bejelentette, a gyapjas mamutét és a tasmán tigrisét - ezen más tudósok is dolgoznak -, a legnagyobb húsevő erszényes állatot. A vállalat célja, hogy a fajok megfelelő élőhelyeikre való visszatelepítéssel elősegítse a környezet bizonyos mértékű normalizálását. A mamutok körülbelül 4000 évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a dodók 1681 környékén, a tasmán tigris pedig 1936-ban.

A tudósok mindhárom faj genomját (egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva) szekvenálták - a mamutét 2015-ben, a dodóét 2016-ban, a tilacinét pedig 2018-ban. A dodó madár nem tudott repülni, jellegzetes ívelt csőrrel rendelkezett és kék-szürke színe volt. Ha a cég sikerrel jár, akkor a kihalt állatoknak a helyettesítő fajait fogják létrehozni.
Advertisement
6 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja,

Cuki, de a mamut nélkül megvagyok.

válasz erre

techiii

2 hónapja,

És miért kell egy gyapjas mamut? Marha helyett?!

válasz erre

petrovicsz

2 hónapja,

Hát a gyapjas mamut aztán nagyon hiányzuik nekünk, mit ne mondjak.

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja,

Nabakker, kezdődik.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja,

Amúgy ez nem tilos?

válasz erre

Porthos

2 hónapja,

Így kezdődik, aztán majd jön a Jurassic Park....

válasz erre