Egy friss tanulmány szerint Stephen Hawkingnak igaza volt, egyszer minden elpárolog

2023. június 03.
18.3041
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy új kutatás alátámasztja Stephen Hawking híres fizikus egyik elméletét, miszerint a fekete lyukak egyszer elpárolognak, ugyanis rendkívül lassan veszítik el tömegüket és energiájukat, ám a friss kutatás szerint ez nem csak a fekete lyukakra érvényes, hanem mindenre, ami az univerzumban létezik.

A Hawking-sugárzásnak nevezett teória nem csak a fekete lyukakra érvényes. A Radboud Egyetem elméleti fizikusai úgy vélik nem csak az eseményhorizonton létezik a Hawking-sugárzás. A részecskepárok megjelenése nem kizárólagos az eseményhorizont körüli téridőben, de azt feltételezték, hogy a gravitáció és a téridő fekete lyukaktól távolodó görbülete nem elegendő az így létrejött részecskék szétválasztásához. Kiderült, hogy egyesek megszökhetnek.

A fekete lyukon túl a téridő görbülete nagy szerepet játszik a sugárzás létrehozásában, a részecskéket ott már a gravitációs tér árapály-ereje választja el. Ez azt jelenti, hogy az eseményhorizont nélküli objektumok, például a halott csillagok maradványai és az univerzum más nagy objektumai is rendelkeznek ilyen sugárzással. És ez egy nagyon hosszú időszak után ahhoz vezet, hogy az univerzumban minden elpárolog, akárcsak a fekete lyukak. Mindez megváltoztathatja az univerzumról és annak jövőjéről alkotott képünket is.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

Sosem fog kiderülni hogy így van e vagy sincs.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

Az a gond hogy ezek mind csak elméletelk. Ezeket pedig rendszeresen felülírja a valóság.

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

Kész szerencse hogy nem érem meg. mosolygó smiley

válasz erre