A Bristoli Egyetem és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség közösen vezetett tanulmánya több mint 450 ezer ember bevonásával készült, akiket 14 éven keresztül követtek figyelemmel. A kutatás során kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) nem csak elhízást okoznak, és ezáltal megnövekszik a daganatos megbetegedések száma is, de akár száj- és torokrák kialakulását is okozhatják függetlenül a testtömeg-indexsztől.
A csapat eredményei szerint azok, akik 10 százalékkal több UPF fogyasztása 23 százalékkal növeli a fej-nyaki rák kockázatát és 24 százalékkal a nyelőcső adenokarcinóma kockázatát. Érdekesség, hogy a rosszindulatú daganatok előfordulása csupán kis része magyarázható a megnövekedett testzsírral. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtalálják az összes olyan mechanizmust, amely megmagyarázhatja a rák és az UFP közötti megfigyelt összefüggéseket.