Egy friss tanulmány szerint az okostelefonok javítják a memóriakészségeket

2022. augusztus 03.
27.7921
csirkee profilja, adatai
csirkee
Bár sokan tartják úgy, hogy a digitalizáció lustává és feledékennyé teszi az embert, ám most egy friss tanulmány azt állítja, hogy a digitális eszközök, például az okostelefonok és tabletek, használata javítja az emberek memóriakészségeit.
 

A University College London kutatói által vezetett új tanulmány azt állítja, hogy a digitális eszközök segítenek abban, hogy nagyon fontos információkat tároljanak helyettünk és emlékeztessenek is ezekre. Éppen emiatt felszabadul a memóriánk és ezáltal fel tudunk idézni kevésbé fontos dolgokat is. Korábban idegtudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy az okos eszközök úgynevezett digitális demenciát okozhatnak.

Ám a legfrissebb eredmények nem ezt mutatják. A tudósok 158 önkéntesen végeztek el egy memóriafeladatot, amit számítógépen vagy tableten tudtak játszani. A résztvevőknek nagyértékű és kis értékű köröket kellett jobbra vagy balra húzni és meg kellett ezek felét jegyezni, a másik felét rábízhatták emlékeztetőkre. Az eredmények azt mutatták, hogy 18%-kal javult a memóriájuk az önkénteseknek. A külső memóriaeszköz használata korántsem digitális demenciát okoz, hanem javíthatja a memóriánkat az olyan információkhoz, amelyeket soha nem mentünk el.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 4 napja

Érdekes irány, elég ellentmondásosak az eredmények ebben is...

válasz erre

betyár

2 hónapja, 4 napja

Ezt azért jó tudni. annyira nem leszek hülye vagy feledékeny.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 4 napja

Én mindig tudtam.

válasz erre

login_password

2 hónapja, 4 napja

Akkor most megnyugodtam

válasz erre