Egy friss tanulmány szerint az intenzív hőhullámok tovább tartanak az óceánok mélyén

2023. szeptember 20.
14.7211
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az elmúlt néhány évben kemény nyár elé néztünk, hiszen egymást követték a hőhullámok, amiket sokszor nagyon nehezen viselt a szervezetünk - egy új kutatás azonban feltárta, hogy az óceánok mélyén sokkal tovább tarthatnak és intenzívebbek lehetnek a tengeri hőhullámok.

Az ipari kor hajnala óta az óceánok elnyelték az emberi tevékenységből származó szénszennyezés által termelt többlethő 90 százalékát, ám mostanra már nem képesek erre. Emiatt a tengeri hőhullámok - a szokatlanul magas vízhőmérséklet epizódjai - gyakoribbá és intenzívebbé váltak, ami miatt veszélybe kerültek azok a fajok, melyek nem képesek elvándorolni a meleg vizek elől - például a korallok, melyek kifehérednek a melegtől és elpusztulnak.

A Nature Climate Change folyóiratban megjelent új tanulmányban a kutatók a mélyebb vizekben tapasztalható hőmérséklet-ugrások hatását vizsgálták. Helyszíni megfigyelések és modellezés segítségével a kutatók 1993 és 2019 között vizsgálták a globális tengeri hőhullámokat, beleértve a felszín alatti 2000 méteren elért adatokat is. Kiderült, hogy az intenzitás a felszín alatt 50-200 méterrel volt a legmagasabb, esetenként akár 19 százalékkal is erősebb, mint a felszíni hőhullám.

Az időtartam a mélység növekedésével is nőtt, és a felmelegedés akár két évig is fennállt, miután a hőmérséklet normalizálódott a felszínen. A kutatók szerint további megfigyelésekre van szükség, hogy még többet megtudjanak a jelenségről.
4 hozzászólás

Fikarc

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Azt hittem, szinte semmit nem befolyásol olyan mélységben. Durva.

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Basszus, még ez is.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Döbbenet.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Olyan rossz látni hogy megy minden tönkre.

válasz erre