Egy friss tanulmány szerint a mikroműanyagok 90%-át el lehet távolítani a forrásban lévő vízből

2024. március 03.
21.0271
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mikroműanyagok manapság mindenhol megtalálhatóak, ám mai napig nem teljesen ismert, hogy milyen hatással vannak az egészségünkre, egy új tanulmány azonban azt állítja, hogy a víz 5 perces forralása eltávolíthatja a legtöbb mikroműanyagot.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint mikroműanyagnak számítanak az apró, 5 milliméteres műanyag törmelékek, melyek az ipari hulladékok és fogyasztási cikkek maradványai. Ezeket manapság már nem lehet elkerülni, megtalálhatók az óceánokban és a légkörben is, tovább a palackozott vízben és az emberi ürülékben is. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásukról keveset tudni, egyes tanulmányok szerint nem károsak, míg a polisztirolról kimutatták, hogy elpusztítja az emberi sejteket.

Az Environmental Science and Technology Letters folyóiratban megjelent friss tanulmányban otthoni módszereket vizsgáltak az apró műanyagok eltávolítására az ivóvízből. A kutatók leginkább a forralást vizsgálták, melyről köztudott, hogy eltávolítja a vízből az egyes vegyszereket és a legtöbb biológiai anyagot. A tudósok több vízmintát is létrehoztak, melyeket 5 percig forraltak, ezután hagyták őket kihűlni. A vizsgálatok során a mikroműanyagok mennyiségének drasztikus csökkenését észlelték.

A keményebb vízben közel 90%-kal csökkent a mikroműanyagok mennyisége, mert a vízben lévő kalcium-karbonát magasabb hőmérsékleten megszilárdult, befogva a műanyag részecskéket. A kutatók azt mondják, hogy ennek a módszernek a használata egy egyszerű kávészűrő mellett jó módszer lehet a hétköznapokban, hogy megszabaduljunk a mikroműanyagoktól.
5 hozzászólás

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Hát ez is egy megoldás, végülis.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ez de érdekes felfedezés! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Az a kár hogy egyáltalán van mit kiforralni... szomorú smiley

válasz erre

betyár

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Na fene meglepett smiley akkor ennyi a megoldás.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

A forralás gyakorlatilag mindenre jó. mosolygó smiley

válasz erre