A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint mikroműanyagnak számítanak az apró, 5 milliméteres műanyag törmelékek, melyek az ipari hulladékok és fogyasztási cikkek maradványai. Ezeket manapság már nem lehet elkerülni, megtalálhatók az óceánokban és a légkörben is, tovább a palackozott vízben és az emberi ürülékben is. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásukról keveset tudni, egyes tanulmányok szerint nem károsak, míg a polisztirolról kimutatták, hogy elpusztítja az emberi sejteket.
Az Environmental Science and Technology Letters folyóiratban megjelent friss tanulmányban otthoni módszereket vizsgáltak az apró műanyagok eltávolítására az ivóvízből. A kutatók leginkább a forralást vizsgálták, melyről köztudott, hogy eltávolítja a vízből az egyes vegyszereket és a legtöbb biológiai anyagot. A tudósok több vízmintát is létrehoztak, melyeket 5 percig forraltak, ezután hagyták őket kihűlni. A vizsgálatok során a mikroműanyagok mennyiségének drasztikus csökkenését észlelték.
A keményebb vízben közel 90%-kal csökkent a mikroműanyagok mennyisége, mert a vízben lévő kalcium-karbonát magasabb hőmérsékleten megszilárdult, befogva a műanyag részecskéket. A kutatók azt mondják, hogy ennek a módszernek a használata egy egyszerű kávészűrő mellett jó módszer lehet a hétköznapokban, hogy megszabaduljunk a mikroműanyagoktól.