Egy friss tanulmány szerint a klóros víz növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát

2025. február 23.
6.7781
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az ivóvizünk tisztán tartásának fontos eszköze kockázatosabb lehet az emberi szervezet számára, mint azt korábban gondoltuk, ugyanis egy friss svéd tanulmány szerint összefüggést találtak a klóros víz, valamint egyes rákos megbetegedések kialakulása között.
 

A klórozás az egyik legelterjedtebb víztisztítási eljárás, ezt használják medencék tisztántartására, de az ivóvizet is bizonyos mértékig ezzel a kémiai vegyülettel tisztítják. Már a 20. század eleje óta használják a klórt, ami segített felszámolni vagy csökkenteni az olyan veszélyes betegségek terjedését, mint a tífusz és a kolera. A svédországi Karolinska Intézet tudósai nemrégiben közelebbről megvizsgálták a klórozás és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot.

Bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy azoknál az embereknél, akik a legmagasabb szintű klór-mellékterméknek (trihalogénmetánok) vannak kitéve, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel alakul ki hólyag- és vastagbélrák. Ezt a kapcsolódó kockázatot az Egyesült Államokban és Európában megállapított biztonsági küszöbértékek alatti szinteken észlelték, ami arra utal, hogy a jelenleg elfogadott határértékek veszélyesek lehetnek az emberekre.
3 hozzászólás

Porthos

4 hónapja, 1 hete és 5 napja

Sajnos anélül meg még komolyabb gondok lehetnek...

válasz erre

techiii

4 hónapja, 1 hete és 5 napja

Gondolom nagyobb mennyiségben kellene fogyasztani a klóros vizet, hogy tényleg rákosak legyünk tőle.

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 1 hete és 6 napja

Na ne szopass! meglepett smiley

válasz erre