A kínai Hangzhou kutatócsoport által készített tanulmány szerint az akrilamid - mely megtalálható a burgonya chipsben, kekszben, kenyérben, süteményben, kávéban stb. - szerves vegyület hosszútávon depresszív viselkedést és szorongást válthat ki. A tanulmány kimutatta, hogy a sült burgonya gyakori fogyasztása megnöveli a szorongás (12%) és a depresszió (7%) kialakulásának a kockázatát.
Egy másik érdekes felfedezés az volt, hogy a férfi lakosság és a fiatalabb fogyasztók hajlamosabbak ezekre a mentális egészségügyi problémákra. A kutatást 11 éven keresztül végezték, és kizárták azokat a résztvevőket, akiknél a vizsgálat első két évében depressziót állapítottak meg. A sült burgonyát fogyasztóknál 2 százalékkal nagyobb volt a depresszió kockázata, mint azoknál, akik sült fehér húst fogyasztottak.