A Cell Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha csökkentjük egy bizonyos esszenciális aminosav mértékét, akkor akár 33 százalékkal is megnövelhető az egerek élettartama. Már csak az a nagy kérdés, hogy ez az embereknél is segíthet-e. Az izoleucin egyike annak a három elágazó láncú aminosavnak, amelyeket fehérjék felépítésére használunk szervezetünkben.
A szervezetünk nem tudja előállítani, azt tojásból, tejtermékekből és húsokból kell pótolnia, ám ha sok van belőle, az negatív hatással lehet a szervezetre. Az egereken végzett kutatás során a tudósok csökkentették az izoleucin mennyiségét, melynek köszönhetően megnövekedett az egerek élettartama és egészségi állapotuk is sokkal jobb lett. A kutatók úgy vélik, hogy az izoleucin emberben történő korlátozása - akár diétával, akár gyógyszerekkel - hasonló öregedésgátló hatásokat eredményezhet.