Egy Bill Gates által támogatott vállalat a levegőből csinál vajat

2024. július 11.
7.8801
csirkee profilja, adatai
csirkee
Manapság egyre több olyan vállalat van, akik az állatok károsanyag-kibocsátása miatt valamilyen alternatív megoldást keresnek, ilyen például a Savor is, melyet a milliárdos üzletember, Bill Gates is támogat, akik pusztán szén-dioxid és hidrogén felhasználásával vajat tudnak készíteni.

Az állattenyésztés a világ üvegházhatású kibocsátásának 14,5 százalékát adja, a népesség növekedésével pedig nő a kereslet az állati eredetű termékek iránt is, ami tovább melegíti bolygónkat. A San Jose-i Savor nevű cég a kémia alapjaihoz nyúlt terméke elkészítéséhez. A vállalat szén-dioxidot használ kiindulási pontként zsírmolekulák felépítéséhez, majd hőt és hidrogént használ a továbbiakban.

A zsírok és olajok szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből készülnek, és a Savor technológiája segít ezeknek az elemeknek az állatmentes kombinálásában. A Savor biztos abban, hogy technológiája felhasználható vaj és számos egyéb állati eredetű zsír, például tej és sajt előállítására is. A levegőből készült vaj ízét maga Bill Gates ellenőrizte le, aki elmondása szerint el sem hitte, hogy nem igazi vajat eszik, amikor megkóstolta a terméket, melyről az alábbi videóban mesél.

Gates úgy nyilatkozott egy korábbi blogposztjában:

A laboratóriumi zsírokra és olajokra való átállás gondolata elsőre furcsának tűnhet, de óriási lehetőségük van szénlábnyomunk jelentős csökkentésére. A bevált technológiák és eljárások kiaknázásával egy lépéssel közelebb kerülünk klímacéljaink eléréséhez.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Ronalddo

3 napja és 3 órája

Wooow! meglepett smiley El nem tudom képzelni milyen íze lehet, de nem is igazán akarom. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 napja és 6 órája

Öööööö megvagyok nélküle.... mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

3 napja és 9 órája

Na ne bassz fel! meglepett smiley

válasz erre

techiii

3 napja és 10 órája

El nem tudom képzelni, hogy finom.

válasz erre