Durva bírságot kaphat az EU-tól az Apple

2024. február 19.
18.1941
csirkee profilja, adatai
csirkee
A cupertinói techvállalat a legfrissebb hírek szerint akár félmilliárd eurós bírságot is kaphat az Európai Bizottságtól egy 2019-ben indult ügy kapcsán, ugyanis a Spotify ekkor indított panaszt az úgynevezett Apple-adó miatt, mely a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot szed be.

A Financial Times bennfentes információkra hivatkozva azt állítja, hogy az Európai Bizottság 500 millió eurós büntetést szeretne kiszabni az Apple-re a trösztellenes vizsgálat végén. A Spotify 2019-ben panaszt nyújtott be az EU-ban, miszerint az Apple megsérti a versenyszabályokat azzal, hogy 30%-os jutalékot számolt fel minden egyes appon belüli tranzakció után.

Ráadásul az Apple megakadályozta a fejlesztőket abban, hogy az ügyfeleket az alkalmazáson kívüli alternatív előfizetési lehetőségek felé irányítsák, ezzel elkerülve a jutalékfizetést. A Bizottság szerint az Apple megsértette az EU trösztellenes törvényét, és tisztességtelen kereskedelmi feltételeket teremtett riválisai számára az App Storeban. Március 7-től mindez megváltozik, ugyanis a digitális piacokról szóló Európai Uniós törvény mindezt nem teszi lehetővé, ezután az Apple nem fog jutalékot felszámolni az alkalmazásokon keresztül történő vásárlások után.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 napja

Igencsak igazságtalan lenne, vagy épp precedens értékű de akkor másokat is meg kell büntetni.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 napja

Azt - részben - megértettem amikor a Microsoftot megbüntették, hogy a saját termékeit tolja a saját oprendszerében, de ezt nem. Miért kéne nekik ingyen platformot biztosítani? meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 napja

De hát ezt mindenki csinálja, a Google, az Epic Games, a Steam, stb... meglepett smiley Ez egy platform, nyilván kell valami bevételt generálniuk.

válasz erre